114 poze   9158 vizite

Inmultire gecko

Reproducerea soparlelor gecko se face relativ usor in captivitate, un alt motiv pentru care crescatorii le apreciaza atat de mult. Exista anumite conditii care trebuie indeplinite pentru a va asigura ca atat parintii cat si progeniturile sunt sanatosi.

In primul rand inainte de a purcede pe calea reproducerii, sa va ganditi daca este necesar sa faceti acest lucru si de ce va doriti aceasta. Analizati bine daca aveti ce face cu puii: unde ii veti gazdui, daca aveti resursele sa ii hraniti pe toti si mai ales daca puteti sa le gasiti stapani sau magazine care sa v-i comercializeze. O femela depune in general 2 oua per serie, iar intr-un intreg sezon poate avea 4-6 serii, deci multe soparle junioare de care sa va ocupati. Apoi trebuie sa va ganditi si la sanatatea femelei. Aceasta are nevoie sa fie bine hranita, sanatoasa pentru a depasi cu bine perioada de reproducere. Inmultite prea devreme ca varsta sau cu o greutatea prea redusa, femele au o speranta de viata mai mica sau pot dezvolta afectiuni pe perioada depunerii oualor. Distocia este o boala frecvent intalnita la femelele Gecko si presupune imposibilitatea eliminarii oului. Nu incercam sa va determinam sa renuntati la a reproduce Gecko insa e necesar sa fiti constienti de la inceput ce implica aceasta actiune.

Parintii

Atat masculul cat si femela trebuie sa aiba macar un an pentru a fi apti de procreare. Femela sa aiba cel putin 50g pentru a face fata depunerii oualor. Inainte de inceperea sezonului asigurati femelei hrana de calitate pentru a-si face rezerve de energie. Suplimentele de calciu sunt de asemenea necesare intrucat depunerea oualor asimileaza mult din acest mineral. Imperecheati doar indivizi din aceasi specie.

Conditionarea

Crescatorii experimentati opteaza pentru pregatirea parintilor spre a fi imperecheati, simuland sezonul rece din mediul natural. Gecko incepe imperecherea in martie si dureaza pana in septembrie. Iar intre noiembrie si februarie intra intr-o usoara hibernare. Aceasta perioada este vizata, considerand ca dorinta de imperechere va veni natural daca se parcurge si aceasta etapa. Hibernarea se obtine prin scaderea temperaturii cu cateva grade si scaderea cantitatii de hrana, intrucat sistemul lor digestiv isi reduce din activitate. Deoarece crearea unor conditii de mediu optime este uneori dificil de realizat de un crescator incepator este mai bine sa depasiti aceasta etapa si sa realizati reproducerea fara modificarea conditiilor de mediu; sansele de reusita sunt aceleasi.

Imperecherea

Poate incepe din martie-aprilie. In general un mascul este pus impreuna cu 4-5 femele, in cazul in care realizati reproducerea in scop comercial. De cele mai multe ori se prefera ca cei doi parinti sa locuiasca impreuna pe tot pracursul anului, astfel incidentele care pot aparea la momentul cand fac cunostinta vor fi evitate. Cand va fi pregatit de imperechere masculul va musca femela de baza cozii apoi de ceafa, pentru a o imobiliza, isi va insera coada sub cea a femelei, iar inseminarea are loc rapid. E posibil ca femela sa nu cedeze de prima oara, iar mici lupte sa aiba loc in continuare. Nu interveniti, sunt sanse mici ca cineva sa fie ranit. Imperecherea poate avea loc de mai multe ori pe parcursul a catorva zile. Materialul seminal inoculat va fi suficient pentru toata perioada de depunere a oualor de catre femela, nu doar pentru prima serie. Daca masculul nu este agresiv si nu deranjeaza femela poate fi lasat in continuare cu aceasta, in caz contrar il puteti muta in alt terariu, pentru a nu cauza stres suplimentar femelei.

Depunerea oualor

Pe masura ce ouale se dezvolta in abdomenul femelei veti constata marirea in volum a acestuia. Inainte de a fi depuse se poate observa chiar forma lor prin piele. O femela depune 2 oua la fiecare 2-4 saptamani, desi la inceput si la sfarsit e posibil sa fie doar 1 ou per serie. Inainte de a elimina ouale femela de vine agitata si nu va mai manca. Este momentul sa amplasati in terariu cutia in care le va depune, asta daca nu ati facut-o inca. Cel mai adesea adapostul umed care se gaseste in orice vivarium functioneaza perfect si ca loc de depozitare a oualor. Aveti nevoie de o caserola cu capac, careia ii creati un orificiu superior sau pe lateral, in care asezati turba sau vermiculita bine umezita. In cazul oualor reptilelor umezeala este esentiala deoarece un ou uscat nu mai este viabil. Femela va depune ouale in acest substrat, acoperite partial. Unele femele isi lasa ouale chiar pe podeaua terariului si atunci trebuie imediat luate de acolo si depozitate pentru incubat.

Incubarea

Ouale vor fi luate din locul unde au fost depuse de femela si depozitate pentru incubat. Pentru incubat aveti nevoie de un recipient din plastic cu capac sau de un incubator special pentru reptile, care se gaseste insa mai greu la noi. In caserola de plastic puneti vermiculita sau perlita umezita 80%. Vermiculita si perlita sunt un tip de sol special pe care il gasiti la orice magazin de plante ornametale sau chiar in pet-shopuri. Acest pamant se umezeste bine, astfel incat sa puteti forma bulgari de pamant. Umezeala este foarte importanta pentru oua. In aceasta cutie de pastic se pun ouale, ingropate cam jumatate. Foarte important este sa transferati ouale, de unde au fost depuse de femela, in aceeasi pozitie. Ouale de reptila sunt diferite de cele ale pasarilor, care sunt intoarse periodic de mama, intrucat in primele ore dupa depunere embrionul de soparla se leaga de peretele superior al oului. Intoarcerea inversa a oului duce la moartea embrionului. Aceasta cutie in care au fost asezate ouale poate fi depusa in acelasi terariu cu mama sau intr-altul, daca aveti la dispozitie. Cutia nu are nevoie de orificii pentru aerisire. Verificati din cand in cand gradul de umezeala al subtratului, iar daca este necesar mai completati, cu grija sa nu ajunga apa direct pe oua. Dureaza 40-60 de zile pana cand puii vor ecloza.

Temperatura determina sexul

Sexul puilor de Gecko este determinat de temperatura la care au fost incubate ouale. Daca ouale sunt incubate la 32 de grade Celsius, atunci veti avea masculi. La 25-26 de grade Celsius vor iesi numai femele, iar la 29 de grade veti avea procente egale intre masculi si femele. Sexul puilor este determinat in primele 21 de zile, aceasta este perioada in care setati temperatura la valoarea dorita pentru a obtine un anume sex. Se recomanda ca sa optati de la inceput pentru un a nume sex si sa setati temperatura aferent. Evitati sa alegeti varianta 50/50, adica temperatura de 29 de grade, intrucat s-a observat ca masculii dezvoltati la o temperatura mai scazuta si femele la una mai ridicata decat normal, sunt infertili si uneori neviabili.

Puii

Cu o saptamana inainte sa eclozeze, oul se umfla si creste in volum. Pui de gecko prezinta un colt pe varful botului cu care perforeaza coaja oului; acest colt dispare imediat dupa eclozare. In primele ore coaja poate atarna de pui si este bine sa nu incercati sa o desprindeti, va cadea singura. Este bine ca puii sa fie mutati in alta cutie, cel mai adesea separat, pentru a evita manifestarea dominantei din partea unora. Puii nu vor manca nimic pana la prima naparlire, care are loc dupa 7 zile. Vor putea fi hraniti cu greieri, viermi sau chiar paianjeni. Hrana poate fi pudrata cu suplimente de vitamine si minerale.
incubeggsperlite
incubeggsperlite
ouageckocleo13martie201
ouageckocleo13martie201
SFnGi
SFnGi
2afmnhk
2afmnhk
20i6hir
20i6hir
77
77
65120595
65120595
89566368
89566368
EZHfJ
EZHfJ
images
images
img0104xn
img0104xn
IMG_2551
IMG_2551

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.