Superworms - intemeierea unei colonii
Ideea de la care am pornit e urmatoarea: Am pus intr-un terariu un superworm care a fugit prin substrat si nu a fost mancat de tarantula.Acum ceva zile am vazut pe buturuga(tarantula a naparlit intre timp astfel nu a fost interesata de hrana) un gandacioi.Dublu fata de mealworm beetle :smt001. Primul gand a fost ca e un mutant :smt003
Astfel am ajuns sa caut pe net pentru a intelege de ce numai viermele din terariu se transformase in gandac si cei pe care ii tin impreuna nu.Asa ca am zis sa scriu aici ce am aflat, poate mai sunt si altii in situatia mea ;)
Notiuni generale:
Imagine
Superworms (Zophobas morio) sunt larve de 5-7 cm lungime, originare din America Centrala si de Sud.Ciclul lor de viata de la ou la gandac dureaza putin peste un an de zile.
Ei accepta aproape orice ca hrana, dar cel mai usor este sa ii tinem intr-o casoleta, in substrat format din tarate de grau.Apa si-o vor lua din fructele si legumele cu care ii hranim, cum ar fi mere, cartofi sau morcovi.Un semn ca umiditatea nu este suficienta e aparitia canibalismului.
Nu au nevoie de ingrijire suplimentara, fiind necesara doar schimbarea substratului atunci cand acesta capata un aspect nisipos.
Pana aici conditiile de intretinere sunt aceleasi ca si la mealworms, insa lucrurile difera cand vrem sa pornim o crescatorie.
Diferenta e ca superwormii trebuiesc separati, daca vrei sa se transforme in pupe.Daca ii tii la comun, atunci nu vei obtine gandacii pentru a pune bazele unei noi generatii.
Deci se aseaza viermii in mici 'containere'(in cazul de fata cutiutele de la filmele foto), fara mancare.
Imagine
In timpul procesului de transformare, viermele ar trebui sa se stranga, asa cum se vede in urmatoarea poza:
Imagine
Intreg procesul dureaza 1-2 saptamani.
Urmatorul stadiu, care dureaza inca 1-2 saptamani este cel de pupa:
Imagine
In final, dupa ce ies gandacii din pupe se aseaza impreuna intr-o casoleta, in
tarate.Se hranesc periodic cu felii de mere, cartofi, morcovi etc, ce le vor oferi umiditatea necesara, intocmai cum se procedeaza si cu viermii.
Apoi la fiecare 2 saptamani se scot gandacii si se aseaza intr-un substrat nou.Vechiul substrat este acum purtatorul oualor din care vor iesii micii viermi.Nu este recomandat sa se lase gandacii mai mult de 2 saptamani, pentru ca e posibil sa se hraneasca cu oua.
Imagine
Multa rabdare si spor la inmultit!